Meervoudige uitdrukking (stapeling) van negatie, vooral in het Nederlands
Samenvatting
Ons studieobjekt zijn niet-woordkoppels in oude en moderne dialekten. Niet-woordkoppels zijn kombinaties tussen nie -woorden onderling (bv. … niemand) in kontakt of op afstand of tussen nie -woorden en nie/geen (bv. niemand nie, nooit geen).
Studie van niet-woordkoppels moet beginnen met die van nie(t), en met die van het begrip niet-woord en die van niet-woordkoppel in hun uiteenlopende syntaktische mogelijkheden. De foneemkombinatie /ni/ of /nit/ heeft minstens drie syntaktische varianten, het begrip nie(t)woord is voorlopig syntaktische moeilijk te definiëren, maar met “plaatsbaarheid van ne/en voor de pv” komen we in oudere teksten een heel eind, en met “verbindbaarheid met een vorm van hoeven” bij modernere.
Niet-woordkoppels zijn kombinaties van minstens twee nie(t)-woorden in kon- takt of op afstand. Daarna begint het probleem van de indeling van die kop- pels. De grote massa heeft nie(t) of geen als tweede lid (bv. niemand nie of nergens geen), maar enkele eindigen op een ander nie(t)-woord (bv. niemand nooit of nooit nergens).
- Auteurs behouden de auteursrechten en geven het tijdschrift het recht van eerste publicatie van het werk onder een Creative Commons Attribution Licentie die anderen het recht geeft het werk te delen onder vermelding van het auteurschap van het werk en de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs mogen separate, additionele contractuele overeenkomsten aangaan voor het niet-exclusief distribueren van de door het tijdschrift gepubliceerde versie van het werk (bv. plaatsing in een institutionele repository of publicatie in een boek), onder vermelding van de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs hebben het recht en worden aangemoedigd om hun werk online beschikbaar te stellen (bv. in institutionele repositories of op hun website) voorafgaand aan en gedurende de inzending, aangezien dat kan leiden tot productieve discussies, sneller en meer citaties van het gepubliceerde werk (Zie The Effect of Open Access).