Onbeklemtoond -ie(s) in plaats van -ən(s) in enkele Zuid-Vlaamse dialecten (Een postuum eresaluut aan Willem Pée)
Samenvatting
Het Zuid-Vlaamse dialect van de stad Ronse en omgeving heeft meersyllabige woorden die eindigen op niet-hoofdtonig –i.(s), waar vrijwel alle andere Oost-Vlaamse dialecten onderliggend -ən(s) hebben. In deze bijdrage wil ik mij, behalve op de geografische situering en op de linguïstische conditionering (de distributie over woordcategorieën), vooral richten op de historische achtergrond. Betoogd wordt dat de waarschijnlijkste verklaring gezocht moet worden in een vorm van mouillering van het eindcluster –ns, een fenomeen dat nu nog actief is in onmiddellijk in het oosten aansluitende Vlaamse en Brabantse dialecten.
Abstract: The South Flemish dialect of the town of Ronse and its geographic environment has polysyllabic words ending in –i.(s)without primary word stress, in opposition with (at least underlying) -ən(s) in virtually all other dialects of East Flanders. In this article I give an overview of both the geographic distribution and the linguistic conditions (the distribution among word categories), but I will mainly concentrate on the historical background of the phenomenon. It will be argued that the most probable explanation can be found in a process of palatalization of the final cluster –ns, a phenomenon that is still active in Flemish and Brabant dialects adjacent to the Ronse area.
Gepubliceerd
2017-08-02
Nummer
Sectie
Artikelen
Auteurs die publiceren bij dit tijdschrift, onderschrijven de volgende voorwaarden:
- Auteurs behouden de auteursrechten en geven het tijdschrift het recht van eerste publicatie van het werk onder een Creative Commons Attribution Licentie die anderen het recht geeft het werk te delen onder vermelding van het auteurschap van het werk en de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs mogen separate, additionele contractuele overeenkomsten aangaan voor het niet-exclusief distribueren van de door het tijdschrift gepubliceerde versie van het werk (bv. plaatsing in een institutionele repository of publicatie in een boek), onder vermelding van de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs hebben het recht en worden aangemoedigd om hun werk online beschikbaar te stellen (bv. in institutionele repositories of op hun website) voorafgaand aan en gedurende de inzending, aangezien dat kan leiden tot productieve discussies, sneller en meer citaties van het gepubliceerde werk (Zie The Effect of Open Access).