De herinnering van de Limburgse Bloemenpracht
Een reconstructie van de mémoire du contexte van Lambrecht Lambrechts’ heidegedichten
Samenvatting
Dit artikel vestigt de aandacht op de evolutie van een steeds terugkerend symbool in het oeuvre van de Vlaamse dichter Lambrecht Lambrechts (1865-1932), het Limburgse heidebloempje. Afgezien van Lambrechts’ Limburgse afkomst, lijken de drie gepubliceerde heidegedichten (1909, 1913, 1924) op inhoudelijk vlak niet te verwijzen naar een eenduidige, biografische situatie. Een tekstgenetische benadering van het geselecteerde corpus, in navolging van de theorieën van Daniel Ferrer (2004, 2011) en Dirk Van Hulle (2007, 2011), stelt ons echter in staat om de mémoire du contexte van het heidebloempje aan te wakkeren en het hermeneutisch potentieel ervan te analyseren. Na het in kaart brengen van het genetische dossier van de heidegedichten aan de hand van de schematische weergave van Pierre-Marc De Biasi (1996), stelt dit artikel een chronologische analyse voor van ditzelfde genetische materiaal waaruit blijkt dat Lambrechts’ Limburgse heidebloempje een geslaagd symbool was voor het omkaderen van persoonlijk verlies.
- Auteurs behouden de auteursrechten en geven het tijdschrift het recht van eerste publicatie van het werk onder een Creative Commons Attribution Licentie die anderen het recht geeft het werk te delen onder vermelding van het auteurschap van het werk en de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs mogen separate, additionele contractuele overeenkomsten aangaan voor het niet-exclusief distribueren van de door het tijdschrift gepubliceerde versie van het werk (bv. plaatsing in een institutionele repository of publicatie in een boek), onder vermelding van de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs hebben het recht en worden aangemoedigd om hun werk online beschikbaar te stellen (bv. in institutionele repositories of op hun website) voorafgaand aan en gedurende de inzending, aangezien dat kan leiden tot productieve discussies, sneller en meer citaties van het gepubliceerde werk (Zie The Effect of Open Access).