Inventaris van het archief van en over Prudens Van Duyse (1804-1859) bewaard in de KANTL te Gent
Samenvatting
Het archief van en over Prudens Van Duyse bewaard in de KANTL te Gent werd tot op heden in zijn totaliteit nog niet op een wetenschappelijk verantwoorde manier ontsloten. Er werd in een wijde boog omheen gelopen, niet aleen omwille van de omvang van de verzameling, maar vooral omwille van het heterogene karakter ervan.
e overdrachtslijst uit 1920 kon niet worden gebruikt als ordeningsschema voor dit archief. In de mate van het mogelijke en voor zover dit kon worden achterhaald werd de oorspronkelijke nummering na elke beschrijving vermeld wat, gezien de slechte materiƫle toestand van heel wat documenten geen evidentie was. Achteraan de inventaris werd daarom ook een concordantietabel toegevoegd.
Uiteindelijk werd gekozen voor volgende onderverdeling:
- I. Stukken in verband met familie en biografie
- II. Briefwisseling (met bijhorende stukken)
- III. Gepubliceerde en niet-gepubliceerde geschriften
- IV. Literaire teksten door Van Duyuse verzameld of hem toegestuurd
- V. Andere stukken door Van Duyse verzameld
- VI. Stukken i.v.m. de nalatenschap van Prudens Van Duyse, zijn weduwe en archief van Florimond Van Duyse
- VII. Stukken van andere archiefvormers
- VIII. Iconografische stukken
- IX. Documentatie behorend bij het archief
- Auteurs behouden de auteursrechten en geven het tijdschrift het recht van eerste publicatie van het werk onder een Creative Commons Attribution Licentie die anderen het recht geeft het werk te delen onder vermelding van het auteurschap van het werk en de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs mogen separate, additionele contractuele overeenkomsten aangaan voor het niet-exclusief distribueren van de door het tijdschrift gepubliceerde versie van het werk (bv. plaatsing in een institutionele repository of publicatie in een boek), onder vermelding van de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs hebben het recht en worden aangemoedigd om hun werk online beschikbaar te stellen (bv. in institutionele repositories of op hun website) voorafgaand aan en gedurende de inzending, aangezien dat kan leiden tot productieve discussies, sneller en meer citaties van het gepubliceerde werk (Zie The Effect of Open Access).