Willem Wilmink op zoek naar de verloren tijd. Over bronnen en thematiek van Wilminks liedjes en gedichten
Samenvatting
Samenvatting
Uitgangspunt van dit artikel is de (weinig-bekende) ‘mini-opera’ Hoffmanns verhalen die in1996 ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de dichter Willem Wilmink (1936-2003) is uitgevoerd. In het door hemzelf geschreven libretto van dit op Offenbachs opera Les contes d’Hoffmann gebaseerde werk had hij herinneringen aan zijn jeugd- en studentenjaren verwerkt. Van de bundel Goejanverwellesluis van 1971 af blijkt de thematiek van de herinneringen aan Wilminks Twentse jeugd een aanzienlijk deel van zijn poëzie te hebben beheerst. Kenmerkende eigenschappen van zijn poëzie, zoals de melancholie en de humor, maar bijvoorbeeld ook zijn zeldzaam talent om zich te verplaatsen in de denkwereld van kinderen, hangen met dit centrale thema samen.
- Auteurs behouden de auteursrechten en geven het tijdschrift het recht van eerste publicatie van het werk onder een Creative Commons Attribution Licentie die anderen het recht geeft het werk te delen onder vermelding van het auteurschap van het werk en de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs mogen separate, additionele contractuele overeenkomsten aangaan voor het niet-exclusief distribueren van de door het tijdschrift gepubliceerde versie van het werk (bv. plaatsing in een institutionele repository of publicatie in een boek), onder vermelding van de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs hebben het recht en worden aangemoedigd om hun werk online beschikbaar te stellen (bv. in institutionele repositories of op hun website) voorafgaand aan en gedurende de inzending, aangezien dat kan leiden tot productieve discussies, sneller en meer citaties van het gepubliceerde werk (Zie The Effect of Open Access).