Conscience in de Vlaamse natievorming
Samenvatting
Conscience speelde een belangrijke rol in de Vlaamse natievorming, ook al is hij, paradoxaal genoeg, een product van de Belgische natievorming. Daarbij wordt vooral gedacht aan de literator. Wij vergeten echter dat hij ook gedurende een twintigtal jaren actief was in de politiek. Zo nam hij deel aan het verzet tegen het verdrag van de XXIV Artikelen in 1839 en het Petitionnement van 1840. In 1851 was hij kandidaat bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen en in 1856 lid van de Grievencommissie. Conscience was symbool en spreekbuis van een meerderheid van onafhankelijke flaminganten die voorstanders waren van een nationale eenheid binnen de Vlaamse Beweging. In 1859 verliet hij de actieve politiek.
AbstractHendrik [Henry] Conscience played an important part in the Flemish nation building. It sounds as a paradox, but this movement was a consequence of the Belgian nation building. Conscience achieved this goal as a writer but even more as an active politician in the so called Flemish Movement. He participated in actions as the opposition against Het Verdrag van de XXIV Artikelen [The Treaty of the XXIV Articles] in 1839 and the Petition of 1848 defending Flemish in the public sphere. He was a candidate in the Antwerp local elections in 1851 and a member of the Grievencommissie [Grievances Commission] in 1856. For two decades Conscience represented a majority of independent supporters of the Flemish Movement who believed in national unity. In 1859 he walked out of the political scene.
- Auteurs behouden de auteursrechten en geven het tijdschrift het recht van eerste publicatie van het werk onder een Creative Commons Attribution Licentie die anderen het recht geeft het werk te delen onder vermelding van het auteurschap van het werk en de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs mogen separate, additionele contractuele overeenkomsten aangaan voor het niet-exclusief distribueren van de door het tijdschrift gepubliceerde versie van het werk (bv. plaatsing in een institutionele repository of publicatie in een boek), onder vermelding van de eerste publicatie in dit tijdschrift.
- Auteurs hebben het recht en worden aangemoedigd om hun werk online beschikbaar te stellen (bv. in institutionele repositories of op hun website) voorafgaand aan en gedurende de inzending, aangezien dat kan leiden tot productieve discussies, sneller en meer citaties van het gepubliceerde werk (Zie The Effect of Open Access).